BAHARATLARIN KRALİÇESİ: VANİLYA

baharatların kraliçesi: vanilya

Vanilya’nın Acı Tatlı Hikayesi 


Zengin, kremamsı, sıcak ve her anlamıyla baş döndürücü bir lezzet olan Vanilya kadar karmaşık bir tat yoktur. Vanilya, birçok lezzete uyum sağlayabilecek kadar hoşgörülü aynı zamanda “ev hissi” verecek kadar rahatlatıcıdır. 


Vanilya orkide ailesinin bir üyesi olmakla beraber anavatanı Karayipler, Güney ve Orta Amerika’dır. İlk olarak Meksika’nın doğu kıyısındaki Totonaklar tarafından yetiştirilen Vanilya’nın hakimiyeti Totanakları 15.yy’da fetheden Azteklere, daha sonra ise Aztekleri fetheden İspanyollara geçmiştir.


Bir miktar vanilya ile “Chocolatl – Sıcak Çikolata” içmek Aztekler arasında yaygın bir alışkanlıktı, sonrasında Avrupalılar da buna alışkanlığa uyum sağladılar. 17.yy’ın başlarında Kraliçe Elizabeth I. ‘in yaratıcı eczacısı Hugh Morgan, sadece vanilya aromasından oluşan bir şekerleme yapana kadar vanilyanın çikolataya ilave edilen bir aromadan fazlası olmadığı düşünülüyordu. Kraliçe bu lezzete bayıldı ve vanilyanın çeşitli kullanımları artmaya başladı. Takip eden yüzyılda Fransızlar, Amerikan bakanı olarak Fransa’da görevini yapan Thomas Jefferson’ın keşfettiği şekilde, vanilyayı dondurmayı tatlandırmak için kullanmaya başladılar. 


Vanilyanın destansı hikayesi 15.yy’da ilk olarak ortaya çıkarken tarif kitaplarında yer alması 19.yy başlarındaydı. Yemek tarihçisi Waverley Root’a göre bilinen ilk vanilya tarifi 1805’te ortaya çıkmıştır. Bugün vanilya ile ilgili en büyük zorluklardan biri fiyatıdır. Safrandan sonra Dünyanın en pahalı 2.baharatı olarak bilinen vanilyanın üretimi de son derece emek isteyen, zor bir süreçtir. 

VANİLYANIN FAYDALARI 


Antioksidan Zenginliği 


Vanilya sizi serbest radikallere ve toksinlere karşı koruyan yüksek antioksidan seviyesine sahip bir baharattır. Antioksidanlar vanilyanın en önemli yararıdır çünkü vücudunuzu moleküler düzeyde onarmaya yardımcı olurlar. Yapılan bazı araştırmalar yüksek antioksidan seviyesine sahip vanilyanın kullanımı ile kanser, diyabet gibi çeşitli hastalıklardaki risklerin azaltılması arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Ayrıca yaşlanmanın etkilerini azaltma ve daha sağlıklı, canlı bir cilde sahip olmaya da yardımcı olmaktadır. 


Cildinize iyi gelir


Genel anlamda iltihaplanma, vücudun mikroplar gibi herhangi bir dış tehdide karşı yanıt vermesini tetiklediği için iyi bir şey olarak düşünülebilir ancak belirli faktörler nedeniyle bu durum devam ettiğinde, rahatsız edici ve hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Bol antioksidan içeriği sayesinde vanilya, iltihaplı veya tahriş olmuş cildi iyileştirmeye yardım ettiği için masaj yağlarına harika bir katkı yapar. Çünkü güçlü bir anti-inflamatuar maddedir. 


Ruhunuzu Uyandırır 


Tatlıların ne kadar güzel olabileceğini hepimiz biliyoruz. Mutsuz olduğunuzda veya olağanüstü bir şekilde moraliniz bozulduğunda ne yaparsınız? Bir miktar vanilyalı dondurma size hemen iyi hissettirebilir! 

Bunun arkasında bilimsel bir sebep var: Vanilya, özellikleri sayesinde etkili bir antidepresan olabilir. Vanilyanın antidepresan faydaları her insanda işe yaramayabilir,ama hoş aroması ve zengin dokusu herkesi memnun edebilir. Bazen vanilya, ruh halinizi yükseltmek için tek ihtiyacınız olan şeydir! Monin’in vanilya şurubu çeşitleri bu noktada ihtiyaçlarınıza karşılık verecektir. 

Etiketler: Vanilya'nın tarihi, Vanilya Şurubu, Şekersiz Vanilya Şurubu, Vanilyanın kullanım alanları, vanilya şuruplarının özellikleri, vanilyalı içecek tarifleri,
Şubat 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR